Grotduiken

Mexico is misschien wel de beste plek op aarde om te gaan grotduiken. Het water is warm, het zicht oneindig en de hoeveelheid grotten is in geen mensenleven allemaal te zien…

Hieronder zie je een film gemaakt in Grand Cenote, Mexico. Zoals de naam doet vermoeden is het hier ‘grand’, maar dat geldt alleen voor de ‘upstream’ sectie. Hier duiken we ‘downstream’ wat wil zeggen dat de stroming je verder meevoert de grot in. Al het water uit het grote upstream gedeelte wordt downstream door de veel kleinere gangen geperst. Dat kan plaatselijk flinke stroming veroorzaken zoals je hier kunt zien.

De kleine gangen zijn onmogelijk te benaderen in backmount. Wil je hier duiken dan is er naast veel ervaring een sidemount configuratie vereist. Vanwege de hogere moeilijkheidsgraad komen hier maar weinig grotduikers, dit maakt het nog unieker dan dat de grotten in Mexico al zijn.

 

Aan de zuidkant van Tulum kun je Dos Pisos vinden. Hier is vooral de ingang klein, maar zeker groot genoeg voor backmount. De grot is heel erg ondiep, je kunt er uren duiken met een gemiddelde diepte van ongeveer 4 meter. Omdat je zo ondiep zit zie je vaak veel wortels van bomen door het plafond komen.

Het is een makkelijke grot met in het begin enkele jumps die allemaal terugkomen op de mainline. Krijg een indruk door de film hieronder te bekijken…